vineri, 30 octombrie 2009

Omul din metrou

A pasit in vagon si s-a asezat pe scaunul din fata mea cu zgomot. Aproape s-a prabusit pe scaun. Desi l-am vazut clar cum s-a uitat la locul unde sa stea, a indoit genunchii si si-a impins corpul spre scaun. Cand sezutul a atins scaunul s-a produs un zgomot ca o bufnitura.
Un om la vreo 50 de ani, inalt, masiv, dar in acelasi timp usor slab...cam cum sunt persoanele care sunt foarte inalte. Au picioare foarte lungi si dau impresia de masivitate. Avea niste bocanci bej, murdari de ceva praf alb, ca un fel de ipsos. Pe maini se vedeau urme de acelasi praf alb. Avea niste pantaloni bej si o canadiana neagra de fas. Hainele ii pareau purtate si in general avea una spect neingrijit. Parul ii era grizonat, mai inchis la culoare si mai cret sau dezordonat in fata. Mai avea o geanta, neagra, cu multe compartimente, iarasi foarte veche si ponosita. Prima impresie cand s-a asezat a fost ca e beat.
S-a asezat intre doua tinere. Cea din dreapta lui a avut o miscare ce denota usoara nemultumira, s-a foit un pic si avea o figura ca si cum o deranja faptul ca el s-a asezat acolo. S-a dat doi cm mai la dreapta. La miscarea ei, el a simtit si a intors capul si a privit-o fix timp de cateva secunde bune. Ea a intors privirea de tot spre dreapta ca sa nu mai aiba nici un contact. El nu era asezat chiar centrat pe scaun, ci un pic spre stanga, asa ca geaca lui era lipita de fata din stanga lui. A intors privirea si spre ea. Aceasta nu a schitat nici o miscare, nici o privire, nici macar ca ar fi observat ca e privita insistent de cineva. Dupa 5-6 secunde de holbat si-a pus capul in palme si privea in fata, in gol. Lumea tot urca in metrou, trecea prin fata lui. Mai avea momente cand ii privea. Dar parea ca are mai mult conversatii cu el insusi. De parca vorbea cu cineva si raspundea. Isis schimba expresia fetei ca la o covnersatie aprinsa. Apoi iar se intoarce la fata din dreapta si o priveste insistent. Ea aceeasi reactie. Apoi la cea din stanga. Nimic. Apoi se uita la cei din randul din fata. Pe mine m-a sarit, sau nu i-am parut importanta. S-a oprit la 2 scaune de mine la un tip ce se uita pe o revista de-a lui Jamie Oliver. I-a fixat aproape un minut. Apoi a revenit la discutiile lui interioare si la capul intre palme, corpul aplecat usor in fata.
In vagon urca un grup de 4 fete, tinere, vesele, usor zgomotoase, aranjate, colanti, geci de piele, cizmulite de piela intoarsa, tocuri, fardate. 2 blonde, 2 brunete. Ele se asaza in capatul vagonului. El le observa si se uita si al ele fix. Intre el si fete era tipa din stanga (stand jos) si un cuplu (stateau in dreptul usilor). Le tot fixeaza el, apoi revine iarasi la gandurile lui. Isi pune mainile peste fata. Metroul deja pornise. Se apropia statia. Fata din stanga lui se ridica. Imediat, una din fete, o blonda, fuge sa stea jos. Metroul intra in statie. El face o fata de nemultumire si dezgust, se ridica imediat si se aseaza pe partea unde stateam eu, dar la celalalt capat al sirului de scaune. Il vedeam in geam. Pe locul lui a sarit imediat una din celelalte fete. El se uita cu acelasi dezgust la ele. Apoi a revenit imediat la starea de gandire. Usile se deschid, ma ridic si cobor.

Niciun comentariu: